Proč dnes řešit podnikové vzdělávání? | Edolo

Proč dnes řešit podnikové vzdělávání?

Vzpomínáte si, jak jsme psali o tom, jak může NEEFEKTIVNĚ nastavený firemní systém zahrnující firemní kulturu, interní procesy, interní komunikaci a další neméně důležité složky správně řízené organizace ohrozit rozvoj společnosti a dovést ho až k tomu nejhoršímu, tedy ke krachu.

Dnes se zaměříme pouze na jednu část celého řetězce, a to na firemní neboli podnikové vzdělávání, které je v poslední době opět diskutováno v různých diskuzích, ale v rozpočtu společností obvykle na zadním ne-li posledním místě. V minulých časech (v době krize) se nebylo čemu divit, vždyť se nemalé množství firem potýkalo spíše s bojem o přežití a ty co přežili, těm můžeme jen gratulovat.

Ale zkusme se na to podívat z jiné stránky, jak můžeme chtít po našich zaměstnancích chtít více práce, kvalitnější práce, takovou práci, při které budou více přemýšlet o zákaznících, o potřebách zákazníků atd. atd., když jim k tomu nedáme dostatečný teoreticko-praktický základ?

Je to potom asi takové snažení, jako kdybyste chtěli po prvňáčkovi na základní škole, aby Vám co nejdříve napsal co vlastně bude dělat – neví jak se píšou písmena a ani netuší k čemu to prakticky je.

Takže pojďme to spolu zkusit a vybudovat silný tým, který Vám bude přinášet to co od svých pracovníků očekáváte – více smysluplné práce – a toho lze dosáhnout pouze a jen s KVALIFIKOVANÝM TÝMEM. Už Peter F. Drucker (odborník v marketingu) předpovídal, že lidé se stanou v budoucnu významným ba i jediným zdrojem konkurenční výhody.

Jednou z možností konkurenční výhody je právě rozvoj zaměstnanců prostřednictvím podnikového vzdělávání. Říkáte si, že to není důležité, ale je, protože jsou to právě lidé (Vaši zaměstnanci), kteří jsou schopni pružně reagovat na změny, restrukturalizace, inovační záměry společnosti a právě oni budují Vaší konkurenční výhodu. Bez lidí ve společnosti by byly všechny vize, strategické plány a cíle k ničemu, protože právě oni je uskutečňují.

Lidé jsou tedy tím nejcennějším, ale zároveň také nejdražším zdrojem ve společnosti. Už samotné získávání, příjímání a adaptace zaměstnanců představuje pro společnost nemalé náklady a co teprve rozvoj jejich znalostní, dovedností a schopností, tedy zajištění jejich kompetentnosti pro výkon jejich práce.

O tom jak nastavit systém podnikového vzdělávání si řekneme zítra.

Pokud máte jakýkoliv dotaz nebo by Vás zajímalo jak vybudovat KVALIFIKOVANÝ TÝM, pošlete mi email na mcech@edolo.cz a já se Vám ozvu a poradím Vám jak to můžete dokázat.

Michal Čech

Sdílení