O kolik jste dohromady přišli Vy? | Edolo

O kolik jste dohromady přišli Vy?

Firmy neumí řídit svůj pracovní kapitál. Přesně takhle zněl název článku na CFOworld.cz. Píší, že podle zdroje přišly největší firmy v Evropě kvůli špatnému řízení Pracovního kapitálu o přibližně 10 bilionů Kč. Když o tolik přišly ty velké, které mají systémy a vlastní oddělení, jak se můžeme od nich my poučit?

Jak mám chápat „Špatné řízení pracovního kapitálu“? Je důležité vědět, že Pracovní kapitál se skládá ze Zásob, Pohledávek a Peněžních prostředků. Tedy z majetku, který většinou během roku spotřebujeme, pohledávek, které nám mají odběratelé uhradit a peněz v pokladně nebo na účtu.

Už jenom to složení zadělává na průšvih, protože všichni cítíme špatnou pracovní morálku (pohledávky, peníze) a útlum trhu (zakázky). Když jsme se Vás ptali, co dnes a denně řešíte, vyplynuly z toho nejvíce 2 věci a to peníze a zakázky. Což spolu souvisí, protože nemít peníze může znamenat potíže se zvládnutí nové zakázky.

Rada na závěr: Sečtěte si svoje Zásoby, Pohledávky a Peníze na účtu a v pokladně a řekněte si, jestli jste schopni z toho obsloužit své zákazníky v příštích 2 měsících. Zítra si řekneme jak to prakticky řídit a ovlivnit.

Sdílení