Důslednost a přelévání pohledávek - Analyzuj a Proveď | Edolo

Důslednost a přelévání pohledávek – Analyzuj a Proveď

Dobré středeční ráno,

Tip: Už se Vám stalo, že jste přehnali zásoby na skladu? Ten stav, když Vám peníze leží v zásobách a zásobami těžko zaplatíte fakturu? Podívejte nebo se zeptejte svých lidí, kolik musíte za celý srpen zaplatit za faktury. Protipólem fakturám budou peníze, které máte a které Vám ještě mají přijít. Máte na to z těchto peněz?

Když se bavíme o pohledávkách, pokud pohledávky máte, dokážete z historických čísel zjistit, kolik jich teď v tomto měsíci odběratelé nezaplatí? Pak ty peníze, které máte na zaplacení srpnových faktur, ještě musíte zmenšit o tuhle „předpokládanou“ neúhradu.


Setkávám se s tím, že firma je schopná zaplatit tak, že přetáhne dobu, kdy má zaplatit svým dodavatelům. Takže to, že nemá peníze, se „přelije do firmy“, které dluží peníze z faktur.

Začarovaný kruh, že? Dá se proti tomu bojovat důsledností. Když se na ten kruh podíváme ze začátku, tak každá firma, která se důsledně nestará o své pohledávky, dává svým dodavatelům peníze naprosto zdarma. Má k tomu nějaký rozumný důvod?

Hrajete tuhle „hru“ se svými dodavateli a odběrateli i Vy?

Zítra Vám ukážu, co se může stát s firmou, která má velké peníze na svém účtu, ale důslednost v pohledávkách ji chybí.

Sdílení